25 November 2012

MasterChef Malaysia 2_PAVLOVA

Assalamualaikum....salam semanis epal, secantik pavlova....
  hehe...tiba2 je ada mood nk tlis entry sal masterchef....kui3

hm...episod smalam mmg best...sbb diorang diuji dgn buat dessert Pavlova...actually sy pn frst time thu sal dessert nh...apatah lg makan...lansung x arr....
apa yg menarik sal dessert ni? sy suka sbb dia nampak cntik sgt...mcm kek gk rupanya...
ok nanti blh laa try2 buat kt rmh...kot2 manalah thu blh msk masterchef musim ketiga lak...hehe angan dalam sedar....
hmmmm...dlm episod ni NORA tersingkir...xsngka gk dia tersingkir..sbb Nora ni sy rasa antar yg trhebat dlm masterchef... tp dsbbkn dia cuba buat lain skit dri pvlova chef....last2 dia jgk yg trsingkir...sbb x menepati citarasa chef...hanya kerana pavlovanya brwarna coklat..
dan Ah hong diumumkn mnjdi juara hidangn pavlova yg terbaik!...tp Along punya decoration pavlova lg cntik... sy sukaaa!

sy dh siap mintak ngn pk cik goolgle resepi Pavlova...
blh lah nanti kta buat yer...hehe InsyaALLAH....

Resepi Pavlova
Bahan-bahan
4 biji putih telur
1 cawan gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung


Topping/hiasan
1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu teh esen vanilla



Cara membuat
  1. Sebelum menyiapkan adunan, sila panaskan oven terlebih dahulu dgn kadar kepanasan 140 darjah celsius.. guna api bawah
  2.  
  3. Pastu bila nak start masak baru turunkan suhu antara 120 -100 darjah celsius.. saya guna suhu 110 darjah celsius
  4. Mula2, asingkan dulu putih telor dgn kuning telor.. kita ambik yg putih telor aje
  5. Kemudian, putar putih telor pada kelajuan tinggi terus dan pukul sampai putih telor tu gebu (nak tau dia soft peaks ke tak, bila korang telangkupkan mangkuk tu, putih telor tu takkan jatuh)
  6. Langkah seterusnya, dgn kelajuan tinggi jugak, kita masukkan gula kastor sedikit demi sedikit.. Jgn berhenti putar tau.. sambil masukkan gula sambil putar
  7. Putar sampai kental.. dlm keadaan mixer masih berputar, masukkan 1 sudu besar tepung jagung td ke dalam adunan tersebut.. putar lg 3 minit.. Hasil adunan atau pun lebih di kenali dgn " meringue"
  8. Dengan menggunakan spatula masukkan cuka dan esen vanila td
  9. Pastu kaup balikkan meringue tersebut sampai adunan sebati.. kaup balik dgn perlahan saje.. kalau boleh pusingan spatula tu satu arah je.
  10. Seterusnya.. sediakan dulang pembakar, lapikkan dgn kertas minyak.. dan tuang adunan td ke atasnya
  11. Make sure masa bentukkan adunan tu, jgn buat terlalu tebal atau terlalu nipis.. kalau boleh keliling dia lebih tinggi dr tengah.
  12. Pastu masukkan ke dlm oven.. letak kat rak tengah2.. suhu antara 120 - 100 darjah celsius.. bakar selama 1 jam 15 minit bergantung pd jenis oven
  13. Bila dah cukup 1 jam 15 minit, jangan keluarkan pavlova tu dr oven.. biar jap sejuk dlm oven tu dgn keadaan pintu oven sedikit renggang bg elakkan pavlova tu merekah.
  14. Topping : Putar whipping cream dgn kelajuan tinggi.. putar sampai kental..
  15. toppingkan krim di atas pavlova dan hiaslah dgn buah2an mengikut kreativiti anda..

ni dia pavlova....cntik sgt..!

0 comments:

Post a Comment