5 June 2012

Gulai Asam Rom (Pahang)

GULAI ASAM ROM adalah masakkan Pahang sebelah, Jerantut (Ulu Tembeling, Ulu Cheka), 
Lepeh, Raub dan ada juda di Perak.


ROM : ape dia? berasal dari buah perah, buah ni tumbuh kat dalam hutan, pokoknye beso cam batang 

balak.

Selalunye ade pada musim panas je. Nak buat rom ni kena yang betul -betul pakar dan terer je. Kalau 

tak boleh 

bawa maut. Buah perah ni asalnye mabuk. 


Cara buat rom, buah dan isinya lebih kurang buah getah, cuma ia bujur je warna kuning coklat. Ade 

juga yang 

buat rom pakai buah getah tapi kurang powerlah sikit. Buah perah di kupas dan dijemur beberapa hari 

untuk hilang 

getah mabuknye







Ni rupa Asal Rom dari buah perah tapi yang ni dah direbus, rasa macam kacang








Perah yang baru ditumbuk ni dinamakan ROM 

Bila dah kering ditumbuk pulak hingga keluar minyak sikit, lepas tu simpan dalam bekas, dah 
lama tu baru boleh guna.
Resepi Gulai Asam Rom / Rong
  1. Rom secukupnye, kalau mengikut kaedah dia yang sebetulnya, kalau segengam rom  segengamlah ladanya.
  2. Ikan: ikan sungai paling best, kelah, tengas, baung, keli (semua ikan boleh) daging pun best juga (kena pulak tang lemak dia). Siput sedut lagi best  (Y)
  3. Kunyit 1 inci
  4. Daun kesum
  5. Lada ikut sukatan di atas.
  6. Kalau ade daun kesin lagi best, daun macam daun kunyit ade tumbuh dalam hutan (telah berjaya tanam belakang rumah)
  7. Garam secukup rasa
  8. Kalu ade, boleh isi petai, jering semai, terung telunjuk, terung anggur ke, untuk menambah keenakkan rasanya
  9. Asam keping
  10. Bunga kantan
  11. Air secukup nye
Cara-cara membuatnya:


  1. Tumbuk bersama kunyit, lada dan rom tadi.
  2. Masuk dalam periuk campur terus dengan ikan dan semua bahan di atas dan masak.



0 comments:

Post a Comment